středa 28. srpna 2013

Nasazení a snímání kontaktních čoček

Pokud si nevíte si rady s tím jak si správně nasadit nebo odstranit kontaktní čočky, v tom případě jste tu správně.

Rádi Vám poradíme jak na to. Ničeho se nebojte, protože poté co si nasazení a sundání kontaktní čoček zažijete, stanou se tyto činnosti pro Vás přirozenějšími a snadnějšími. Jak zní pořekadlo, učený z nebe nespadl. Vše je tedy jen o citu a trpělivosti.

Image courtesy of  Marin / FreeDigitalPhotos.net

Průvodce pro správné nasazení kontaktních čoček.

1. Ruce důkladně omyjte, jak je popsáno výše.

2. Opláchněte čočky roztokem, abyste odstranili usazeniny na čočce.

1. V mnoha případech často dochází při nasazovaní kontaktních čoček k jejich záměně, je tedy dobré, abyste vždy aplikovali a odstraňovali čočku pro pravé oko jako první.

3. Umístěte čočku na špičku vašeho ukazováku a ujistěte se, že je čočka správně orientována tak, že zkontrolujete indikátor rub a líc.

4. Druhou rukou přidržte horní víčko, před mrknutím.

5. Stáhněte dolů dolní víčko druhým prstem ruky, kterou čočku aplikujete. Podívejte se na strop a opatrně vložte čočku do dolní části oka.

6. Pomalu víčko uvolněte a zavřete na chvíli oko.



Průvodce pro správné odstranění kontaktních čoček.

1. Důkladně si omyjte ruce, jak je popsáno výše.
2. Podívejte se do stropu a stáhněte dolů dolní víčko.
3. V mnoha případech často dochází při nasazovaní kontaktních čoček k jejich záměně, je tedy dobré, abyste vždy aplikovali a odstraňovali čočku pro pravé oko jako první.

4. Ukazováček přibližte k oku, dokud se nedotknete dolního okraje čočky.
5. Sesuňte čočku dolů k dolní části bělma.
6. Čočku jemně zmáčkněte mezi palec a ukazovák a vyjměte ji.

7. Stejným způsobem vyjměte i druhou čočku

 
Tedy jak už víme, první a velice důležitá rada zní. Chcete-li udržet své oči a zrak co nejzdravější, měli byste se vždy před manipulací s kontaktními čočkami ujistit, že jsou Vaše ruce opravdu čisté. Tedy nezapomínej na mytí rukou, obzvláště před manipulací s kontaktními čočkami.


Image courtesy of  Marin / FreeDigitalPhotos.net

Mohou nosit kontaktní čočky i děti?

Co myslíte, je dobré, aby děti nosily kontaktní čočky? V kolika letech je mohou začít nosit? Odpovědi jsou různé. Protože věk, od kdy se mohou začít nosit kontaktní čočky, není nikterak limitován.

Co se týká úspěšného nošení kontaktních čoček, to závisí především na zodpovědnosti a přístupu dítěte, než na jeho věku. Velmi důležité je to, aby nejprve rodiče společně se svými dětmi navštívili kontaktologa neboli očního specialistu, který je bude informovat o výhodách či nevýhodách různých typů kontaktních čoček. Proto tedy většina rodičů dá na rady kontraktologů, ale je to pro jejich děti to správné řešení?

Image courtesy of  Clare Bloomfield / FreeDigitalPhotos.net

Nyní se zaměříme na děti ve věku předškoláků a malých školáků. Předškolákům a malým školákům většinou nasazují a vyndávají kontaktní čočky rodiče. Proto je tedy velice důležité, aby rodiče byli poučeni jak s danými kontaktními čočkami zacházet a především jak o ně pečovat, neboť pokud by tomu tak nebylo, nesprávná péče o kontaktní čočky, může do očí dostat nečistoty a i dokonce oko nepříjemně poranit. Musí být tedy kladen velký důraz o péči kontaktních čoček.
 
Postupem času, když děti rostou a stárnou, musí je rodiče naučit, jak si sami zvládnou nasadit kontaktní čočky. Důležité je, aby se děti naučili, jak s kontaktními čočkami zodpovědně chovat a jak o ně pečovat. Ze začátku jsou vhodnou volbou jednodenní kontaktní čočky, a to z toho důvodu, aby se děti naučili řádnou manipulaci s nimi. Tyto kontaktní čočky totiž nepotřebují žádnou speciální péči a po jednom dni používání je vyhodíte a vyměníte za nové.

S postupem času jak děti rostou, by měli být kontaktní čočky nahrazovány například za kontaktní čočky čtrnáctidenní, popřípadě kontaktní čočky měsíční. Dětem v tomto věku kontaktní čočky přidávají na sebedůvěře, neboť spousta dětí je vystavena obrovskému stresu jenom kvůli tomu, že nosí brýle. Jsou vystavovány posměchu od ostatních vrstevníků.

Image courtesy of  Arztsamui / FreeDigitalPhotos.net

pátek 16. srpna 2013

Dovolená a kontaktní čočky

Chystáte se na dovolenou a nosíte brýle? Přibalte si s sebou kontaktní čočky. Právě teď totiž můžete získat zkušební čočky zcela zdarma. Co se týká nošení kontaktních čoček v létě, přináší Vám jen samou řadu výhod. Oproti klasickým brýlím Vám kontaktní čočky poskytnou přesnou zrakovou korekci v celém zorném poli. Kontaktní čočky se dají také libovolně kombinovat se slunečními brýlemi. Vhodné je využívat kontaktní čočky při letních sportech a dovádění na pláži.

Image courtesy of  Graur codrin / FreeDigitalPhotos.net

Co se týká kontaktních čoček a plavání, voda, především ta v přírodních nádržích nebo v bazénech, často obsahuje bakterie, které zvyšují riziko nežádoucích usazenin na kontaktní čočce. Vhodným řešením jsou jednorázové kontaktní čočky. Jedná se o kontaktní čočky, které jsou pro tento typ sportovních aktivit ideální. Můžete s nimi bez obav plavat, při potápění však raději používejte potápěčské brýle, aby se kontaktní čočka z oka nevyplavila. Další výhodou jednodenních kontaktních čoček je jejich čistění. Jednodenní kontaktní čočky nepotřebují žádné čištění. Každý den si zkrátka vezmete nový pár kontaktních čoček, který na konci dne vyjmete a vyhodíte.

Image courtesy of  Graur codrin / FreeDigitalPhotos.net

Výhody jednodenních kontaktních čoček:

• Jednodenní kontaktní čočky není třeba pečovat. Ráno je nasadíte a večer jednoduše vyhodíte.
• Jednodenní kontaktní čočky jsou pro vás ekonomicky výhodné, pokud je chcete střídat s brýlemi a nenosit je každý den.
• Jednodenní kontaktní čočky jsou dostupné také ve variantě pro korekci astigmatismu a presbyopie.
• Při používání kontaktních čoček na jejich povrchu mohou vznikat usazeniny, které se musí každý den pečlivě očistit. Tuto starost nemáte s jednodenními čočkami, protože každý den vkládáte do oka novou sterilní kontaktní čočku.
• Jednodenní kontaktní čočky jsou podstatně tenčí než čočky vícedenní, proto je v oku opravdu skoro necítíte.
• Jednodenní kontaktní čočky existují i v barevných verzích bez dioptrií.


Zdroj: http://eshop.fokusoptik.cz/kontaktni-cocky/


První aplikace kontaktních čoček

Dalo by se říct, že většinu populace brýle obtěžují, protože ke konci dne už je nos značně otlačen. Spoustu z Vás ke konci dne bolí i za ušima. Ne malá většina lidí po kontaktních čočkách nikdy nepátrala. Nikdy si o nich nic nepřečetli, a přesto jsou toho názoru, že je pro mě cena kontaktních čoček příliš vysoká. Někteří z Vás o kontaktních čočkách neslyšeli téměř nic. O tom, že existují jednodenní kontaktní čočky, dvou týdenní kontaktní čočky, anebo měsíční kontaktní čočky, nemají ani tušení. Navíc si nedokáží ani představit, že by si něco měli strkat do oka. Spousta z Vás se toho opravdu bojí, protože spousta z Vás má i problém vytáhnout si malou mušku z oka. Avšak ničeho se bát nemusíte. Neboť nošení kontaktních čoček je zcela bezpečné.

Image courtesy of  Graur codrin / FreeDigitalPhotos.net

Pokud se nošení kontaktních čoček bojíte. Je pro Vás dobrým řešením zajít si do aplikačního střediska, kde si můžete vyzkoušet a podstoupit aplikaci kontaktních čoček pro prvonositele. První věc, kterou podstoupíte, je že Vám oční specialista změří a vyšetří oči. Samotná aplikace kontaktních čoček, je to, z čeho jsou všichni tak nervózní. K prvnímu nošení je dobré zvolit měsíční kontaktní čočky. Po krátké instruktáži o technice nasazování a rozpoznání rubu a líce čočky, je vhodné pustit se do toho. Jednou rukou si rozvírejte oční víčka a na ukazováčku druhé ruky mějte připravenou kontaktní čočku. Trvá to jen několik málo minut. Stačí jen trpělivost a vše půjde samo.

Image courtesy of  Graur codrin / FreeDigitalPhotos.net

Nejdéle asi trvá přemoci ten reflex, který přinutí oční víčka mrknout, když se k oku blíží „nebezpečí”. Může nastat i situace, že Vás reflex donutí neustále mrkat, takže téměř nasazenou kontaktní čočku vymrkáte. V tom případě chvilku počkejte a zkoušejte nasazení znovu. Po několika pokusech se Vám to zajisté podaří, jako by nic, neboť kontaktní čočka sklouzne do oka téměř sama a to pohodlně a bez problémů. Nakonec si sami uvědomíte, že jste se zbytečně báli, a že nasazení a vyjmutí kontaktních čoček je zcela bezpečné a jednoduché.

Zdroj: http://eshop.fokusoptik.cz/kontaktni-cocky/

středa 19. června 2013

Pravidelná výměna kontaktních čoček zvyšuje Vaše zdraví i pohodlí - 2. část

V minulé části jsme si pověděli, proč musí být kontaktní čočky vyhozeny po uplynutí doby používání. Dozvěděli jsme se, že pravidelná výměna kontaktních čoček spočívá i v tom, že je po uplynutí doporučené doby nošení vyjmeme a vyhodíme. Doporučená doba odpovídá vlastnostem kontaktní čočky, je tedy velice důležité dodržovat danou dobu a nepřekračovat ji.
V dnešním díle si povíme, co jsou to usazeniny a proč by se měli z kontaktních čoček co nejvíce odstraňovat.

Image courtesy of marin / FreeDigitalPhotos.net


Co jsou to usazeniny?
Za usazeniny jsou považovány bílkovinné a tukové vrstvičky slzného filmu, které jsou usazovány na povrchu kontaktních čoček. Pokud dojde k namnožení těchto usazenin, mohou naše oko začít dráždit. Pokud budeme kontaktní čočky používat po delší dobu než je určena, mohou namnožené usazeniny způsobit nepohodlí a pálení. Pokud nejsou usazeniny odstraňovány, po delší době se stávají toxickými. Mohou dokonce vyvolat ty nejtěžší chronické záněty očí, akutní vředy rohovky a také se dá vyvolat i alergie na kontaktní čočky. Pokud nastane taková situace, vyžaduje si komplikace poměrně dlouhou dobu na vyléčení.

Image courtesy of marin / FreeDigitalPhotos.net

Pokud se jedná o přenášení kontaktních čoček, tak najdou se i takové výjimky, které nemusí pociťovat žádné nepohodlí. Jsou to šťastní jedinci, kterým usazeniny nedělají žádný problém. Proč tedy v tomto případě nepřenášet kontaktní čočky? Důvodem je velmi závažná choroba zvaná vaskularizace. Její příznaky nemusí být pociťovány a hlavní nebezpečím je to, že nejsou vidět. Projevuje se drobnými, okem neviditelnými žilkami, které pomalu prorůstají rohovkou. Pokud dospěje tato choroba do pokročilého stádia, můžeme přestat i vidět. Jedná se tedy o velice závažnou chorobu.

Rada tedy zní, klaďte velký důraz na hygienu kontaktních čoček a také na jejich pravidelnou a včasnou výměnu.

Kam dál? http://eshop.fokusoptik.cz/kontaktni-cocky/

středa 5. června 2013

Kontaktní čočky - tvrdé nebo měkké - část druhá

V první části jsme se dozvěděli, že se kontaktní čočky dají dělit na kontaktní čočky měkké a kontaktní čočky tvrdé. Dozvěděli jsme se bližší informace o tomto dělení.

V dnešní části se zaměříme na obě tyhle skupiny a jejich rozdělení na další specifické podskupiny.


Image courtesy of  graur codrin / FreeDigitalPhotos.net

Výhodou měkkých kontaktních čoček je hlavně pohodlné nošení, snadná aplikace a příznivá cena. Mezi nejhlavnější výhodu patří, že silikon-hydrogelové kontaktní čočky mají vysokou propustnost kyslíku. Zajistí tak tedy velice dobré dýchání rohovky. Naproti tomu, mají mnohem horší smáčenlivost, vyšší tuhost a tendenci k tvorbě lipidických usazenin

Mezi nevýhody měkkých kontaktních čoček patří vyšší náchylnost materiálu. Materiál je při častém nošení hůře snášen. Je třeba je pravidelně měnit, protože se na nich tvoří lipidové, bílkovinné usazeniny. Při špatném výběru kontaktní čočky nebo při neopatrném zacházení a zanedbané péči mohou nastat komplikace, zejména záněty spojivek.


Image courtesy of  healingdream / FreeDigitalPhotos.net

Mezi nevýhody tvrdých kontaktních čoček patří, že nejsou schopny propustit k rohovce kyslík, díky tomu se v dnešní době již moc nepoužívají. První aplikace tvrdých čoček může být velice nepříjemná, neboť kontaktní čočky jsou často nepohodlné. Poté co si na ně uživatel zvykne nečinní žádný problém při užívání. Někdy může nastat problém s tvarem kontaktní čočky, v tomto případě je potřeba kontaktní čočku upravit, tak aby přesně kopírovala rohovku. Jejich cena je obvykle vyšší než u měkkých čoček, ale jejich trvanlivost je o mnohem delší.

Záleží tedy jen na Vás, jaký typ kontaktních čoček potřebujete, a jak jsou pro Vás pohodlné.

Kam pokračovat? http://eshop.fokusoptik.cz/kontaktni-cocky/

úterý 7. května 2013

Pravidelná výměna kontaktních čoček zvyšuje Vaše zdraví i pohodlí - 1. část

Hodně častá otázka zní, proč vyhodit pár kontaktních čoček po jeho uplynutí doporučené doby k nošení? Je možné si prodloužit dobu nošení kontaktních čoček alespoň o pár dní?  Není tak náhodou doba nošení kontaktních čoček jen dobře vymyšleným marketingovým tahem?  Na tyhle otázky a i další Vám jednoznačně odpovíme v našem článku.
Pravidelná výměna kontaktních čoček spočívá i v tom, že je po uplynutí doporučené doby nošení vyjmeme a vyhodíme. Doporučená doba odpovídá vlastnostem kontaktní čočky, je tedy velice důležité dodržovat danou dobu a nepřekračovat ji.

Image courtesy of  marin / FreeDigitalPhotos.net


Přesně stanovená doba nošení
Kontaktní čočky mají svůj povrch přesně konstruovaný, z toho důvodu různě odolává usazeninám. Denní kontaktní čočky jsou určeny pro používání pouze na jeden jediný den. Neměli by být nošeny tedy více než jeden jediný den. Dále se můžeme na trhu setkat se čtrnáctidenními kontaktními čočkami, které se nemají používat více jak čtrnáct dní. Každý povrch kontaktní čočky je upraven přesně k době jeho použití.

Z jakého důvodu mají kontaktní čočky dobu nošení?
Každá kontaktní čočky má speciálně upravený povrch, který je hladký a smáčivý, díky těmto vlastnostem je odolný proti usazeninám. Avšak ani nejlepší povrch kontaktní čočky nedokáže zabránit tvoření usazenin. Usazeniny jsou na povrchu každé kontaktní čočky usazovány ve značné míře. Každý den se na kontaktních čočkách usazuje více a více nečistot, proto musí být pravidelně a důkladně čištěny, aby bylo alespoň zmírněno usazování nečistot, protože ani nejdůkladnější čištění nedokáže zabránit úplnému usazování nečistot na kontaktních čočkách.


Image courtesy of  marin / FreeDigitalPhotos.net